Rookvrije Ouders

Ouders doorverwijzen naar telefonische stoppen-met-roken coaching

Veel ouders willen stoppen met roken, maar vinden dit moeilijk, waardoor stoppogingen vaak mislukken. Het programma Rookvrije Ouders biedt ouders van kinderen van 0-18 jaar effectieve stoppen-met-roken begeleiding. De telefonische coaching is gebaseerd op motiverende gespreksvoering en bestaat uit minimaal 6 telefoongesprekken (± 20 minuten) met een SMR-coach.

Waarom Rookvrije Ouders?

  • Uit wetenschappelijk onderzoek is effectief gebleken om ouders te laten stoppen met roken. (Lees hier het onderzoek). 
  • Je verwijst ouders makkelijk en snel door via een online aanmeldformulier.
  • De coach neemt binnen een week contact op met ouders. Dit eerste gesprek is gratis en vrijblijvend voor ouders. 
  • Je ontvangt een terugkoppeling van de coach (mits ouders hier toestemming voor geven).

Verwijs ouders door:

  1. Wanneer je tijdens een consult met rokende ouders over roken praat, kan je bij hen inventariseren of ze door een stoppen-met-roken coach gebeld willen worden over de telefonische coaching Rookvrije Ouders. 
  2. Zijn ouders geïnteresseerd in de telefonische coaching Rookvrije Ouders? Meld ze dan hier aan. Ouders worden binnen één week gebeld.
  3. Geef het informatiekaartje mee aan ouders. Hiermee kunnen ouders zichzelf ook op een later moment aanmelden als dat nog niet tijdens het consult gebeurd is.

Kosten programma Rookvrije Ouders

Aan het programma Rookvrije Ouders zijn, afhankelijk van de zorgverzekering, kosten voor de ouders verbonden. Om de kosten zo laag mogelijke te houden worden ouders (indien mogelijk) gekoppeld aan een stoppen-met-roken coach die een overeenkomst heeft afgesloten met de zorgverzekeraar van de ouder. Tijdens het eerste telefoongesprek bespreekt de stoppen-met-roken coach met ouders in hoeverre het programma Rookvrije Ouders vergoed wordt door de zorgverzekering. In 2019 worden stoppen-met-rokenprogramma’s vergoed vanuit de basisverzekering, maar bij sommige verzekeraars wordt eerst het eigen risico aangesproken. Vanaf 2020 mogen zorgverzekeraars geen eigen risico meer in rekening brengen bij eerstelijns stoppen-met-rokenprogramma’s. De zorg wordt dan vergoed uit de basisverzekering. 

Stoppen-met-roken coach voor Rookvrije Ouders?

Ben je zelf werkzaam als erkende stoppen-met-roken coach en zou je graag willen werken met het programma Rookvrije Ouders? Dat kan!

Deelname betekent:

  • Stoppen-met-roken coaches ontvangen een eenmalige gratis voorlichtingsbijeenkomst over Rookvrije Ouders. Deze bijeenkomst duurt één dagdeel en vindt plaats op het Trimbos-instituut (Utrecht). 
  • Stoppen-met-roken coaches nemen binnen één week telefonisch contact op met ouders die zijn doorverwezen via zorgverleners of via www.ikstopnu.nl/rookvrijeouders en bieden telefonische coaching aan.
  • Stoppen-met-roken coaches begeleiden ouders bij hun stoppoging met behulp van de telefonische coaching Rookvrije Ouders (Motiverende Gespreksvoering).
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief