Toolkit

De Taskforce heeft een toolkit samengesteld met diverse materialen ter ondersteuning bij het agenderen en bespreken van stoppen met roken.

Materialen ter agendering Rookvrije Start

Als ambassadeur kunt u op verschillende manieren aandacht geven aan een rookvrije start, zoals via presentaties of in de nieuwsbrief van uw beroepsvereniging. Hier staan alle materialen op een rijtje die u hierbij kunt gebruiken.

Kennisproducten voor professionals

Materialen voor (aanstaande) ouders

De volgende materialen kunt u in uw wachtkamer of praktijk gebruiken en zijn gericht op (aanstaande) ouders. 

Hier vindt u een afspeellijst met alle filmpjes (voor publiek en professionals) over roken&zwangerschap.

Gratis brochures en e-learning
Als ambassadeur krijgt u gratis brochures Rookvrij Zwanger en folders Rookvrij Opgroeien automatisch toegestuurd. Dit najaar is de e-learning Rookvrije Start gereed en ontvangt u gratis toegang voor uzelf en 10 collega's.

Producten in ontwikkeling

E-learning Rookvrije Start
Op dit moment wordt een multidisciplinaire e-learning ontwikkeld over hoe je in gesprek kunt gaan met (aanstaande) ouders over stoppen met roken voor, tijdens en na de zwangerschap. De e-learning bevat o.a. voorbeeldfilmpjes van gesprekken tussen professional en (zwangere) cliënt. De e-learning wordt gelanceerd op de bijeenkomst voor ambassadeurs op 4 oktober. Professionals uit kraamzorg en JGZ kunnen op dit moment deelnemen aan de bestaande e-learnings Rookvrij Opgroeien voor de kraamzorg en Rookvrij Opgroeien voor de JGZ.

Bureaukaart 
Op 4 oktober wordt tevens een nieuwe bureaukaart gepresenteerd. Deze bureaukaart is een handige geheugensteun met tips en voorbeeldzinnen over hoe je in gesprek kunt gaan met ouders over (mee)roken. Daarnaast staan er op deze bureaukaart mogelijkheden om ouders door te verwijzen naar de juiste hulp. 

Addendum
Het addendum Roken en Zwangerschap (addendum op de richtlijn Behandeling van Tabaksverslaving) bevindt zich op dit moment in de autorisatiefase.

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor onze nieuwsbrief