V-MIS Training

Wil je de e-learning aanvullen met een face-to-face training? In de V-MIS training leer je werken met het stappenplan van de V-MIS. De V-MIS is een interventie om tijdens het reguliere consult zwangere vrouwen (en partners) te stimuleren en te begeleiden bij het stoppen met roken. Tijdens de training kun je oefenen met lastige situaties uit de praktijk.

Wat is V-MIS?

De V-MIS is een bewezen effectieve methodiek. Het is een stappenplan voor de begeleiding van zwangere vrouwen bij het stoppen met roken. Door aan te sluiten bij de motivatie van de cliënt, en eventueel haar rokende partner, geef je in korte tijd zo effectief mogelijk voorlichting over stoppen met roken.

De V-MIS is eenvoudig te gebruiken door de gestructureerde aanpak. Na het geven van een stopadvies bepaal je eerst een rookprofiel door het stellen van enkele gerichte vragen.

Met dit profiel kun je de cliënt vervolgens op de meest doeltreffende wijze benaderen. Essentieel in de methode is dat je door het verhogen van de motivatie, en door een korte bespreking van de belangrijkste barrières om te stoppen, aanstuurt op een stopafspraak: een van tevoren afgesproken dag waarop cliënt stopt met roken.

Door de vragende manier om het stoppen met roken te bespreken – "Heb je er al over nagedacht om vanwege de zwangerschap te stoppen met roken?" – komt je relatie met de cliënt niet in gevaar. Uit onderzoek blijkt dat zwangere vrouwen hun verloskundige/gynaecoloog de meest geschikte persoon vinden voor advies over stoppen met roken tijdens de zwangerschap.

Doelgroep

De V-MIS training is ontwikkeld voor zorgverleners in de geboortezorg. We bieden de training incompany aan voor Verloskundig Samenwerkingsverbanden (VSV).

Programma

1. E-learning Rookvrije Start
Je leert hoe je in gesprek kunt gaan met (aanstaande) ouders over roken, voor, tijdens en na de zwangerschap.

2. V-MIS training
Hierbij oefen je de theorie uit de e-learning in de praktijk. Ook gaat de training in op wat je kunt doen om stoppen met roken op de agenda te houden in je praktijk.

3. Terugkombijeenkomst
Deze (niet verplichte) bijeenkomst vindt 4 tot 6 maanden plaats na de V-MIS training. We staan stil bij waar je in de praktijk tegenaan loopt. Lastige casuïstiek kan worden behandeld tijdens deze training.

Deelnemen?

Incompany
We bieden de training incompany aan voor 6-14 personen. De trainer komt dan bij het VSV langs op locatie. 
We stellen graag een training op maat voor je samen. Neem contact op via rookvrijestart@trimbos.nl voor de mogelijkheden. 

Open inschrijving
Wil je je liever individueel inschrijven? Bekijk hier trainingsdata voor een open inschrijving bij het Trimbos-instituut.

De training is ook geschikt voor zorgverleners die al eens eerder hebben deelgenomen. De V-MIS is doorontwikkeld met o.a. meer nadruk op stopadvies, preconceptie, meeroken en de rol van de partner. 

Accreditatie
Accreditatie van de V-MIS training is toegekend door: ABAN (3 pt), KCKZ (4 pt), KNOV (3 pt), Kwaliteitregister V&V en Register Zorgprofessionals (4 pt), NVOG (4 pt), NVvPO (4 pt), Verpleegkundig specialistenregister (4 pt).

Wil je met jouw VSV deelnemen aan de V-MIS? Laat het ons dan weten via rookvrijestart@trimbos.nl. In overleg met elkaar kunnen we bekijken hoe we invulling geven aan de training, zodat we veilig aan de slag kunnen in deze Coronatijd.

V-MIS: eis voor zorgverleners

In iedere verloskundigenpraktijk moet een verloskundige werken die een V-MIS training heeft gevolgd. Dat is een eis van de Inspectie Gezondheidszorg (IGZ).

Praktisch

  • 1 dagdeel (3.5 uur)
  • 6-14 personen
  • Geaccrediteerd

 

Meer informatie?

Klik hier voor meer informatie over de V-MIS training.

Workshop Rookvrije Start

Wil je graag deelnemen aan de V-MIS training, maar ben je een kraamverzorgende of JGZ-professional? Wellicht is de Workshop Rookvrije Start dan iets voor jou. In de workshop Rookvrije Start staat het oefenen met motiverende gesprekken over stoppen met roken en rookvrij blijven centraal. De workshop is een vervolg op de e-learning Rookvrije Start, waarin de theorie over (de risico’s van) roken aan bod komt en voorbeelden worden gegeven van hoe je hierover het gesprek aan kan gaan. In de workshop wordt uitgebreid geoefend met het motiverende stoppen-met-roken gesprek en het bespreken van rookvrij blijven.

Behoor jij ook niet tot deze beroepsgroepen, maar heb je wel interesse in scholing over stoppen-met-roken en rookvrij blijven? Mail dan naar rookvrijestart@trimbos.nl voor meer informatie over de mogelijkheden.

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief