Nieuws

Nieuwsbrief Rookvrije Start

CO-meter om rokende zwangere en partner te motiveren

Het Longfonds, Trimbos-instituut en Pharos zijn in 2016 het project PROMISE gestart, met financiering van FNO (Fonds NutsOhra) en het ministerie van VWS. PROMISE testte nieuwe werkwijzen en materialen bij zwangeren en jonge moeders in heel Nederland.

Zo lieten zorgverleners aanstaande moeders tijdens het consult op een koolmonoxide (CO)-meter blazen. Dit apparaatje laat zien hoeveel koolmonoxide in de adem van de zwangere vrouwen zit en bij de baby terecht komt. “De CO-meter is super! Het is motiverend als vrouwen stoppen met roken en dat bevestigd te zien bij de volgende controle. Ook partners laat ik blazen en zij zijn ook onder de indruk,” vertelt een verloskundige.

De CO-meter wordt onderdeel van de bestaande V-MIS training en e-learning Rookvrije Start. Heeft u recentelijk de V-MIS of PROMISE-training gevolgd en wilt u graag een CO-meter bestellen? Stuur dan een e-mail naar rookvrijestart@trimbos.nl.

Beeldverhalen: een krachtig instrument in het gesprek over stoppen met roken

Verder zijn er beeldverhalen ontwikkeld die aansluiten op de leefwereld van laagopgeleide (aanstaande) moeders. Deze beeldverhalen kunnen tijdens het consult uitgedeeld of besproken worden. Er is een beeldverhaal over stoppen met roken tijdens de zwangerschap (voor een zwangere met en zonder partner) en een beeldverhaal over rookvrij blijven na de zwangerschap. “Ik vind dit boekje veel prettiger. Het is een andere folder dan normaal. Deze is persoonlijker en herkenbaar. Dat spreekt mij erg aan,” vertelt een moeder over het beeldverhaal. “Het boekje erkent hoe moeilijk stoppen met roken kan zijn als je zwanger bent.”

U kunt de beeldverhalen bestellen via de Trimbos webwinkel. U vindt hier ook een beknopte handleiding met voorbeeldzinnen voor het gesprek met (aanstaande) ouders en tips voor het inzetten van de beeldverhalen.

Soundbiteverslag van de conferentie op 26 juni 2019.

Bekijk hier de tv-spot van de overheidscampagne (youtube).

Bekijk hier het filmpje op de Negenmaandenbeurs.

Een greep uit het TF-nieuws

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor onze nieuwsbrief