E-learning Rookvrije Start

Hoe motiveer je (aanstaande) ouders om te stoppen met roken? Hoe reageer je op veelvoorkomende misvattingen? Wanneer en naar wie verwijs je door? In de e-learning Rookvrije Start staan deze vragen centraal.

Deze multidisciplinaire e-learning is een initiatief van de Taskforce en is bedoeld voor alle zorgverleners die gesprekken voeren met (aanstaande) ouders. In de e-learning bespreken we de belangrijkste risico’s van roken voor, tijdens en na de zwangerschap. In korte filmpjes vertellen je collega’s -van verloskundige tot kinderarts- over het belang van het onderwerp en hoe dit binnen de eigen beroepsgroep opgepakt kan worden. Verfilmde casussen laten zien hoe een gesprek over stoppen met roken vorm kan krijgen en welke gesprekstechnieken daarbij belangrijk zijn. Ook leren deelnemers hoe en naar wie ze (aanstaande) ouders kunnen doorverwijzen.

De inhoud van deze e-learning sluit aan op het addendum 'Behandeling van tabaksverslaving en stoppen-met-roken ondersteuning bij zwangere vrouwen (2017)'.

De e-learning bestaat uit 9 hoofdstukken. De duur van het doorlopen van een hoofdstuk varieert van 10 tot 40 minuten. Na afloop van de e-learning ontvang je een certificaat (pdf).

Accreditatie

Accreditatie is toegekend door: ABAN cluster 1,2 en 3 (o.a. huisartsen, medisch specialisten en sociaal geneeskundigen) (4 pt), Kwaliteitsregister Verloskundigen (4 pt), Kenniscentrum Kraamzorg (4 pt), NVvPO (4 pt), Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals (4 pt), Verpleegkundig Specialisten Register (4 pt), Stoppen met roken coaches (Partnership SMR) (4 pt). 

E-learning bestellen?

Klik hier om de e-learning te bestellen in de webwinkel van het Trimbos-instituut. De e-learning is altijd gratis voor ambassadeurs en 10 collega's. Ook opleidingen kunnen gratis deelnemen. Mail voor meer info naar rookvrijestart@trimbos.nl

Colofon

De e-learning is ontwikkeld door het Trimbos-instituut met medewerking vanuit diverse beroepsverenigingen uit de Taskforce. Gefinancierd door het ministerie van VWS. Bekijk hier het colofon.

Heb je al een account?

Gratis e-learning voor studenten

Lees hier hoe je als opleiding de e-learning kosteloos kunt opnemen binnen je onderwijsaanbod.

Bekijk de trailer van de e-learning

E-learning Begrijpelijk communiceren

Heb je de e-learning Rookvrije Start afgerond en wil je meer verdieping? De nieuwe e-learning Begrijpelijk communiceren borduurt voort op de opgedane kennis uit de e-learning Rookvrije Start. In deze specialisatie staat begrijpelijke communicatie centraal. Je leert meer over beperkte gezondheidsvaardigheden en laaggeletterdheid, en hoe je deze doelgroep kunt herkennen. Je krijgt tips om begrijpelijk te communiceren en leert hoe je visuele hulpmiddelen (beeldverhalen en CO-meter) in kunt zetten tijdens een stoppen-met-roken gesprek.

Face-to-face training

Wil je de e-learning aanvullen met een face-to-face training?

  • Tijdens de training Rookvrije Start staat het oefenen met motiverende gesprekken over stoppen met roken en rookvrij blijven centraal. Je oefent met lastige situaties uit de praktijk.