Begrijpelijk communiceren

Loop je er weleens tegenaan dat je boodschap niet goed aansluit bij (aanstaande) ouders die roken? Het is belangrijk dat je als zorgverlener mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden herkent en je communicatie, materialen en begeleiding zo aanpast dat het beter aansluit bij je cliënt.

Beperkte gezondheidsvaardigheden

Een op de drie Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Zij hebben moeite met het vinden, begrijpen en toepassen van informatie over gezondheid. Een deel van deze groep mensen is laaggeletterd. Zij hebben moeite met lezen, schrijven en rekenen. In de e-learning Begrijpelijk communiceren leer je hoe je (aanstaande) ouders met beperkte gezondheidsvaardigheden kunt herkennen en hoe je aan kunt sluiten bij de persoon tegenover je. Het is altijd belangrijk om voor alle cliënten duidelijke communicatie toe te passen, in het bijzonder voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden.

Ik vind dit boekje veel prettiger. Het is een andere folder dan normaal. Deze is persoonlijker en herkenbaar.

- Zwangere vrouw

Beeldverhalen

Voor (aanstaande) ouders met beperkte gezondheidsvaardigheden die roken zijn er beeldverhalen ontwikkeld die goed aansluiten op hun leefwereld. Deze verhalen zijn samen met een groep (aanstaande) moeders uit heel Nederland ontworpen. In een beeldverhaal wordt een verhaal verteld aan de hand van afbeeldingen en begrijpelijke teksten. Deze beeldverhalen kunnen tijdens het contactmoment uitgedeeld of besproken worden. Beeldverhalen zijn in elk gesprek voor iedere vrouw die rookt inzetbaar.

Er is een beeldverhaal over stoppen met roken tijdens de zwangerschap: voor een zwangere met partner en een andere voor een zwangere zonder partner). Ook is er een beeldverhaal over rookvrij blijven na de zwangerschap. Voor zorgverleners is er een beknopte handleiding met voorbeeldzinnen voor het gesprek met (aanstaande) ouders en tips voor het inzetten van de beeldverhalen.

Er zijn nu ook geanimeerde versies van de beeldverhalen. Deze filmpjes zijn beschikbaar in het Nederlands, Arabisch, Berbers en Turks. Tijdens een consult kun je stukjes van deze filmpjes laten zien. Je kunt ook de link van de gehele animatie naar (aanstaande) ouders toesturen. Klik hier voor het overzicht van alle animaties, of ga naar de toolkit.

Volg de e-learning Begrijpelijk communiceren

In de e-learning Begrijpelijk communiceren leer je hoe je beeldverhalen kunt inzetten om mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden beter te bereiken. Deze e-learning is tot eind 2022 gratis te bestellen.

Lees meer

Bestel de beeldverhalen (gratis tot 1/10/2023)

Voor zwangere vrouwen en partners

Bestel >

Voor alleenstaande zwangere vrouwen

Bestel >

Voor ouders van (pasgeboren) baby's

Bestel >

co-meter man kijkt hoe vrouw op meter blaast setting bij arts dokter rookvrije start

Volg de e-learning Begrijpelijk communiceren

In de e-learning Begrijpelijk communiceren leer je meer over koolmonoxide en de inzet van de CO-meter. In verfilmde casussen wordt duidelijk hoe je deze op een motiverende manier inzet.

Lees meer

CO-meter

Ook de koolmonoxide (CO)-meter is een visueel hulpmiddel dat ingezet kan worden in het gesprek met (aanstaande) ouders die (mee)roken. Het apparaatje laat zien hoeveel koolmonoxide in de adem van de zwangere vrouw zit en bij de baby terecht komt. Ook partners kunnen blazen in de CO-meter.

Heb je interesse in het gebruiken van de CO-meter? Mail voor meer info of voor een kortingscode naar rookvrijestart@trimbos.nl.

Meer weten? Bekijk de handleiding en instructiekaart.

Ouders reageren positief. Ik heb het idee dat ik met de CO-meter echt een bewustwording creëer om te stoppen met roken.

- Nayat (kraamverzorgende)

Zwangere vrouwen die roken geven aan: ik wist wel dat roken slecht was voor een baby, maar nu zie je dat ook echt. En vrouwen die gestopt zijn zeggen echt: wat geweldig om dit nu te zien.

- Ilse Vloothuis (verloskundige)

Een Turkse zwangere blies in het rood maar rookte zelf niet. Ze woonde in huis bij haar rokende ouders. Ik heb gevraagd of haar ouders mee konden komen naar het consult en zij hebben toen ook geblazen. Haar ouders bliezen tot ver in het rood, en zagen daarna hoe hun niet-rokende dochter óók in het rood blies.

- Ilse Vloothuis (verloskundige)

PROMISE

Het Longfonds, Trimbos-instituut en Pharos zijn in 2016 het project PROMISE gestart, met financiering van Fonds NutsOhra (FNO) en het ministerie van VWS. PROMISE testte nieuwe werkwijzen en materialen bij zwangeren en jonge moeders in heel Nederland. Zo ook beeldverhalen en de CO-meter. Lees hier het effectiviteitspaper.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, kennis en materialen van Rookvrije Start.